Σωστή διατροφή για ... σωστές αρθρώσεις!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  Η αρθρίτιδα δεν οφείλεται μόνο στη φθορά που προκαλεί στις αρθρώσεις το πέρασμα του χρόνου, αλλά έχει άμεση σχέση με τη διατροφή. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών αφορούν τα γόνατα.  


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, εξέτασαν στοιχεία από 6.064 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια διατροφής και είχαν αναφέρει το ιστορικό τραυματισμού στα γόνατα, τα φάρμακα που έπαιρναν, την κατανάλωση αλκοόλ και την φυσική δραστηριότητα.


Είχαν επίσης υποβληθεί σε ακτινογραφίες γονάτων και είχαν αναφέρει τυχόν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (δυσκαμψία, πόνο, διόγκωση της άρθρωσης).

Οι ερευνητές αξιολογούσαν τους εθελοντές τους κάθε 12 μήνες επί τέσσερα χρόνια, ανανεώνοντας τις πληροφορίες που είχαν γι’ αυτούς.


Όπως έδειξε η έρευνα, όσοι έτρωγαν καθημερινά άφθονες φυτικές ίνες είχαν έως και 61% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο αλλά και πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη του πόνου στην πορεία του χρόνου, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή που περιέχει λιγοστά φυτικής προελεύσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

fiber foods


Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.

 

 

Για περισσότερα άρθρα διατροφής και υγείας δες εδώ!

Πηγή: onmed.gr

 

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου


Με την υποστήριξη του CrazySouvle.gr

Κατασκευή Ιστοσελίδων και Φιλοξενία Ιστοσελίδων από την e-provoli.gr